Moda

Yıldırım Mayruk son defilesi ile meslek hayatına son verdi!

Ünlü modacı Yıldırım Mayruk, tarihi Fişekhane’de gerçekleşen defilesi ile meslek hayatına sonlandırdı. Veda etmek için podyuma çıkan Yıldırım Mayruk, gözyaşlarına hakim olmakta zorlandı.

yildirim mayruk son defile

Türkiye’de sayısız çok fazla ünlü ile çalışan modanın en önde gelen ismi Yıldırım Mayruk, geçen gece düzenlediği son defileyle meslek hayatını sonlandırdı. 15 milyon TL değerindeki tasarımların bulunduğu defilede Oyuncu Mert Fırat ve Tuğçe Sarıkaya defilenin sunulmasında rol aldılar. 60 yıl boyunca moda sektöründe bulunan Mayruk’un son defilesinin koreografisinin hazırlanmasında Asil Çağıl görev aldı. Gecede hepimizin hayranlıkla izlediği duayen oyuncu Türkan Şoray da podyuma çıktı.

Yıldırım Mayruk’un son defilesinde 200 manken vardı

“Yıldırım Mayruk jübile” defilesi 200 parça üründen oluşuyordu. 5 bölümden oluşan 60 dakikalık tanıtımda, tayyör ve mantodan, işleme ve drapeli gece kostümlerine, gelinliklere uzanan bir sunum gerçekleştirilerek Türk moda tarihine geçicek bir son defileye imza atıldı.

15 milyon TL değerindeki gösteri için yaklaşık 1500 saatlik bir emek verildi.

15 Milyon TL değerindeki Yıldırım Mayruk Jübile Koleksiyonu’nda kullanılan bütün elbiseler, dekorlar ve takılar dünyanın en tanınmış şirketleri tarafından Yıldırım Mayruk’a özel olarak sunuldu. 1500 saat el işçiliğiyle tek tek hazırlanan kostümlerin mükemmeliğindeki tasarım gücü şimdiye kadar ki en iyisi olduğunun iddiasını ortaya koydu.

Koleksiyonun sunumunda Gönül Akkor’dan Ayferi’ye, Selda Bağcan‘dan Tanju Okan’a 1960 senesinden şimdiye kadar ki bütün en sevilen şarkılara yer verildi.

yildirim mayruk gozyaslari

Yıldırım Mayruk kimdir?

1940 yılında Bursa’da 5 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Yıldırım Mayruk’un soyadı Osmanlıca’dan gelmektedir. Babası Isparta da doğmuştur ve kendisi askerdi. Annesi ise Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde doğmuştur.

Yıldırım Mayruk, 12 yaşındayken babasını kaybetti. Terzi olan ablasından ilham alarak bu mesleğe verdi kendisini. İlk kendi tasarladığı elbise, 15- 16 yaşlarındayken 2,5 yaşlarındaki yeğeni için yaptığı ipekli daracık gülkurusu bir elbise oldu. Daha sonra annesi için biri ekose, diğeri ise çizgili kumaştan iki tayyör dikti. 1960 yılında askerlikten döndükten sonra kendini geliştirmek için ablasının terzi atölyesinde çalışmaya başladı.

Lise yıllarında şapka tasarlayıp satarak başladığı moda hayatına 1960’li yılların başında Güney Palas’ta bir çatı katında atölye açarak işini devam ettirdi. Kısa sürede hem atölyesini hem de şöhretini büyüttü.

Daha sonra ise terzilerin katıldığı bir defileye 10 adet elbise dikerek katıldı. O defileden sonra Yıldırım Mayruk, dönemin iş bileni sayılan ünlü sosyete terzisi “Mualla Özbek” ile tanışma fırsatını yakaladı. Mualla Özbek ile tanıştığında kendisine Mualla Özbek ona “benden sonra bayrağı sen taşıyacaksın” demiş ve defileden sonra atölyesine müşteriler akın etmeye başlamış.

Beyoğlu’ndaki atölyesini 10 sene çalıştırdıktan sonra Şişli’ye, oradan Teşvikiye’ye geçti ve 22 sene burada atölyesini işletti sonra şu an bulunduğu Gümüşsuyu’na geçti. Taksim Moda Laboratuvarı’nda çok önemli çalışmalar yaptı. 1990 yılından beri birlikte çalıştığı Barbaros Şansal ile çalışarak başarısının daha da büyümesini sağladı.

Yıldırım Mayruk şöhretini en çok sanatçılara tasarladığı kıyafetler ile yakalar. Şimdilerde ise o isimlerle bazı nedenlerle çalışmaktan kaçınsa da kendilerine haklarını teslim eder. Nitekim Mayruk hâlâ bazı isimler için kıyafet dikmeye devam ediyor. Ancak daha ziyade sosyetenin ve cemiyet hayatının seçkin hanımlarına hizmet etmeyi tercih ediyor, onları bir masal dünyasının prensesi yapıyor.

Yıldırım Mayruk koleksiyonlarını Londra, Abudabi, Tel-Aviv, Alhain, Haifa gibi uluslararası yerlerde ve İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Diyarbakır gibi yurtiçinde tanıtıldı ve buradan gelen gelirleri başta eğitim olmak üzere birçok hayır kurumlarına bağışladı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu