Polikistik Over Sendromu’nun Tedavisi

Polikistik Over Sendromu’nun Tedavisi Nedir?
Polikistik Over Sendromu’nun tedavisi yoktur, ancak PKOS semptomlarını yönetebilirsiniz. Siz ve doktorunuz belirtilerinize, çocuk sahibi olma planlarınıza ve diyabet ve kalp hastalığı gibi uzun vadeli sağlık sorunları riskinize göre bir tedavi planı üzerinde çalışacaksınız. Pek çok kadın, aşağıdakiler dahil bir tedavi kombinasyonuna ihtiyaç duyacaktır:
Polikistik Over Sendromu’nun Tedavisi için evde hangi adımları atabilirim?
Aşağıdakiler dahil PKOS semptomlarınıza yardımcı olmak için evde adımlar atabilirsiniz:
- Kilo kaybetmek. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli fiziksel aktivite, PKOS ile ilgili semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Kilo vermek, kan şekeri seviyenizi düşürmeye, vücudunuzun insülini kullanma şeklini iyileştirmeye ve hormonlarınızın normal seviyelere ulaşmasına yardımcı olabilir. Vücut ağırlığındaki% 10’luk bir kayıp bile (örneğin, 15 kilo veren 150 kiloluk bir kadın) adet döngünüzü daha düzenli hale getirmeye ve hamile kalma şansınızı artırmaya yardımcı olabilir.
- Kılları alıyorum. Fazla tüyleri almak için yüz epilasyon kremleri, lazer epilasyon veya elektroliz deneyebilirsiniz. Epilasyon kremlerini ve ürünlerini eczanelerde bulabilirsiniz. Lazer epilasyon veya elektroliz gibi işlemler bir doktor tarafından yapılmalıdır ve sağlık sigortası kapsamında olmayabilir.
- Kıl büyümesini yavaşlatmak. Reçeteli bir cilt bakımı (eflornitin HCl krem) istenmeyen yerlerde yeni kılların uzama oranını yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Polikistik Over Sendromu’nun Tedavisi için hangi tür ilaçlar kullanılır?
PCOS’u ve semptomlarını tedavi eden ilaç türleri şunları içerir:
- Hap, yama, aşı, vajinal halka ve hormon intrauterin cihaz (RİA) dahil olmak üzere hormonal doğum kontrolü. Hamile kalmak istemeyen kadınlar için hormonal doğum kontrolü şunları yapabilir:
- Antiandrojen ilaçlar. Bu ilaçlar androjenlerin etkisini engeller ve kafa derisindeki saç dökülmesini, yüz ve vücut tüylerinin büyümesini ve akneyi azaltmaya yardımcı olabilir. PKOS semptomlarını tedavi etmek için Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmamıştır. Bu ilaçlar hamilelik sırasında da sorunlara neden olabilir.
- Metformin. Metformin genellikle tip 2 diyabeti tedavi etmek için kullanılır ve PKOS semptomları olan bazı kadınlara yardımcı olabilir. PKOS semptomlarını tedavi etmek için FDA tarafından onaylanmamıştır. Metformin, insülinin kan şekerinizi düşürme yeteneğini geliştirir ve hem insülin hem de androjen seviyelerini düşürebilir. Birkaç aylık kullanımdan sonra, metformin yumurtlamanın yeniden başlamasına yardımcı olabilir, ancak genellikle akne ve yüz veya vücuttaki fazla kıl üzerinde çok az etkisi vardır. Son araştırmalar, metforminin vücut kütlesini düşürmek ve kolesterol seviyelerini iyileştirmek gibi başka olumlu etkilere sahip olabileceğini göstermektedir.
Polikistik Over Sendromu nasıl teşhis edilir?
PKOS’u teşhis etmek için tek bir test yoktur. PKOS’u teşhis etmeye ve semptomlarınızın diğer nedenlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için, doktorunuz sizinle tıbbi geçmişiniz hakkında konuşabilir ve fizik muayene ve farklı testler yapabilir:
- Fizik sınavı. Doktorunuz kan basıncınızı, vücut kitle indeksinizi (BMI) ve bel ölçünüzü ölçecektir . Ayrıca yüzünüzde, göğsünüzde veya sırtınızda fazladan tüy, sivilce veya ciltte renk değişikliği olup olmadığını görmek için cildinize bakarlar. Doktorunuz herhangi bir saç dökülmesi veya başka sağlık durumlarının (tiroid bezi büyümesi gibi) belirtilerini arayabilir.
- Pelvik muayene. Doktorunuz ekstra erkek hormonlarının belirtileri (örneğin, genişlemiş bir klitoris) için pelvik muayene yapabilir ve yumurtalıklarınızın genişlemiş veya şişmiş olup olmadığını kontrol edebilir.
- Pelvik ultrason (sonogram). Bu test, yumurtalıklarınızı kistlere karşı incelemek ve endometriumu (rahim veya rahim astarı) kontrol etmek için ses dalgalarını kullanır.
- Kan testleri. Kan testleri, bazen “erkeklik hormonları” olarak adlandırılan androjen hormonu seviyenizi kontrol eder. Doktorunuz ayrıca tiroid hastalığı gibi PKOS ile karıştırılabilecek diğer yaygın sağlık sorunları ile ilgili diğer hormonları da kontrol edecektir . Doktorunuz ayrıca kolesterol seviyenizi test edebilir ve sizi diyabet için test edebilir.
Diğer koşullar dışlandığında, aşağıdaki semptomlardan en az ikisine sahipseniz size PKOS tanısı konulabilir: 5
- Düzensiz dönemler, çok sık gelen, yeterince sık olmayan veya hiç gelmeyen dönemler dahil
- Yüksek seviyede androjenlere sahip olduğunuza dair işaretler:
- Yüzünüzde, çenenizde ve vücudunuzda ekstra kıllanma (hirsutizm)
- Akne
- Saç derisinin incelmesi
- Normalden daha yüksek androjen kan seviyeleri
- Yumurtalıkların birinde veya her ikisinde birden çok kist
Hamile kalmak istersem polikistik over sendromunun Tedavisi seçeneklerim nelerdir?
PKOS’unuz varsa hamile kalma şansınıza yardımcı olacak birkaç seçeneğiniz vardır:
- Kilo kaybetmek. Fazla kilonuz veya obeziteniz varsa, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite yoluyla kilo vermek, adet döngünüzü daha düzenli hale getirmenize ve doğurganlığınızı artırmanıza yardımcı olabilir. MyPlate Plan aracını kullanarak kişiselleştirilmiş bir sağlıklı beslenme planı bulun .
- İlaç. Siz ve eşinizdeki diğer kısırlık nedenlerini ortadan kaldırdıktan sonra, doktorunuz yumurtlamanıza yardımcı olacak klomifen (Clomid) gibi ilaçlar yazabilir.
- In vitro fertilizasyon (IVF). İlaç işe yaramazsa IVF bir seçenek olabilir. IVF’de, yumurtanız eşinizin spermiyle bir laboratuarda döllenir ve daha sonra implant ve gelişmek üzere rahminize yerleştirilir. Tek başına ilaçla karşılaştırıldığında, IVF daha yüksek gebelik oranlarına ve ikiz ve üçüz sahibi olma riskiniz üzerinde daha iyi kontrole sahiptir (doktorunuzun tek bir döllenmiş yumurtayı rahminize aktarmasına izin vererek).
- Ameliyat. Ameliyat da bir seçenektir, genellikle yalnızca diğer seçenekler işe yaramazsa. Yumurtalıkların dış kabuğu ( korteks adı verilir ) PKOS’lu kadınlarda kalınlaşır ve kendiliğinden yumurtlamayı önlemede rol oynadığı düşünülmektedir. Yumurtalık delinmesi, doktorun lazer veya elektrikle ısıtılan ince bir iğne kullanarak yumurtalık yüzeyinizde birkaç delik açtığı bir ameliyattır. Cerrahi genellikle yumurtlamayı düzeltir, ancak yalnızca 6 ila 8 aydır.
PKOS hamileliği nasıl etkiler?
PKOS, hamilelik sırasında siz ve bebeğiniz için sorunlara neden olabilir. PKOS’lu kadınlar daha yüksek oranlara sahiptir:
- Düşük
- Gestasyonel diyabet
- Preeklampsi
- Sezaryen (sezaryen)
Bebeğinizin ayrıca ağır olma (makrozomi) ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (NICU) daha fazla zaman geçirme riski daha yüksektir.
Hamilelik sırasında PKOS’tan kaynaklanan sorunları nasıl önleyebilirim?
Hamilelik sırasında sorun riskinizi şu yollarla azaltabilirsiniz:
- Hamile kalmadan önce sağlıklı bir kiloya ulaşmak. Bu etkileşimli aracı kullanın hamilelik öncesi sağlıklı kilonuzu ve hamilelik sırasında ne kazanacağınızı görmek için.
- Hamile kalmadan önce sağlıklı kan şekeri seviyelerine ulaşmak. Bunu sağlıklı beslenme alışkanlıkları, düzenli fiziksel aktivite, kilo kaybı ve metformin gibi ilaçların bir kombinasyonu ile yapabilirsiniz.
- Folik asit alarak. Ne kadar folik aside ihtiyacınız olduğunu doktorunuzla konuşun.
PKOS ile ilgili en son araştırma nedir?
Araştırmacılar, PKOS’u tedavi etmenin yeni yollarını aramaya devam ediyor. Bazı güncel çalışmalar şunlara odaklanmaktadır:
- Genetik ve PKOS
- Çevresel maruziyet ve PKOS riski
- PKOS semptomlarında etnik ve ırksal farklılıklar
- Yumurtlamayı yeniden başlatmak için ilaçlar ve takviyeler
- Obezite ve PKOS ile bağlantısı
- PKOS’lu kadınların çocukları için sağlık riskleri
Polikistik Over Sendromu’yla ilgili daha fazla bilgi almak için Polikistik Over Sendromu Hakkında Herşey adlı yazımıza göz atın…