Kürtaj Sonrası Kanama Nedir? Ne Zaman Olur?

Kürtaj sonrası kanama neden olur? Tıbbi ve cerrahi kürtajlar yaygın olsa da, genel deneyiminizin başka birininkinden farklı olduğunu görebilirsiniz. Örneğin adet döngünüzü nasıl etkilediği, kürtajın türü ve daha önce adetinizin nasıl olduğu gibi birçok faktöre bağlıdır. İşte ne bekleyeceğiniz ve ne zaman bir doktora görüneceğiniz.
Kürtaj sonrası kanama adet kanamasından farklıdır
Kürtaj sonrası kanama olması normaldir. Bu kanama, adet kanamanız gibi görünebilir, ancak aynı değildir. Rahminizin dokuları hamilelikten dışarı atmasının sonucudur.
Bazı insanlar kürtajdan sonra hiç kanamaz. Bir sonraki dönemlerine kadar kanamaya başlamazlar.
Kürtaj Sonrası Kanama Zamanı
Kanamanın zamanlaması, tıbbi veya cerrahi kürtaj olup olmadığına bağlıdır.
Tıbbi kürtaj sırasında iki hap alacaksınız. Doktorunuz veya diğer sağlık uzmanınız ilk hapı uygulayacaktır. Rahiminizin astarını parçalayarak hamileliğin artık büyümemesini sağlar. Bazı insanlar bu ilk haptan sonra kanamaya başlar.
İkinci hapı hastaneden veya klinikten ayrıldıktan sonra alacaksınız. Bu hap, rahminizin içeriğini salmasına neden olur. Aldıktan sonra 30 dakika ila 4 saat içinde kanamaya başlayabilirsiniz.
Hamileliği geçene kadar kanama giderek daha yoğun hale gelecektir. Bu, ikinci hapı aldıktan 4 ila 5 saat sonra gerçekleşmelidir, ancak bazı insanlarda daha uzun sürebilir. Daha ağır akış ve olası pıhtıların geçtiğini fark ettiğiniz 1 ila 2 saatlik bir zaman aralığı olacaktır. Akıştaki bu artış birkaç saat sonra azalmalıdır. Daha sonra kanama daha çok normal bir adet gibi görünmelidir.
Eğer bir varsa cerrahi kürtaj hemen sonra kusan. Veya 3 ila 5 gün sonrasına kadar kanamaya başlamayabilirsiniz. Genel olarak akış, periyot benzeri bir akıştan daha hafiftir.
Kanama durabilir veya bir sonraki adete kadar devam edebilir. Devam ederse, zamanla hafiflemelidir.
Kürtaj Sonrası Kanama Süresi
Her iki kürtaj türünden sonra 1 ila 2 hafta kanama olması yaygındır . Bazı insanlar kan akışının duracağını ve sonra tekrar başlayacağını fark eder.
Kanama bir veya iki hafta sonra azalmalıdır. Birkaç hafta sonra veya bir sonraki adet döneminize kadar hafif kanama veya lekelenme olmaya devam edebilirsiniz.

Özellikleri
Kanama, rengin kırmızıdan daha kahverengi olması dışında, adet dönemlerinize benzer görünmelidir . Tıbbi kürtajda kan akışı tipik olarak cerrahi kürtajdan daha ağırdır.
Bazı aktiviteler kanama miktarını artırabilir veya azaltabilir. Egzersiz yaparken daha fazla, dinlenirken daha az kanayabilirsiniz.
Kan pıhtıları fark edebilirsiniz. Bu genellikle endişelenecek bir şey değildir. Pıhtıların boyutları küçükten büyüğe değişebilir. Bazıları bir limon kadar büyük olabilir. Ağır kanama ile pıhtı oluşuyorsa ve iki saatten uzun sürüyorsa, değerlendirmeye ihtiyacınız olup olmadığını görüşmek için sağlık uzmanınızı aramalısınız.
Olabilir arasında kanlı akıntı da. Akıntı, mukus gibi lifli olabilir, ancak kötü kokulu, sarı veya yeşil olmamalıdır. Bunlar enfeksiyon belirtileridir.
Diğer semptomlar
Diğer yan etkiler, sahip olduğunuz kürtajın türüne bağlıdır.
Tıbbi kürtajın yan etkileri şunlardır:
- kramplar
- mide bulantısı
- kusma
- ishal
- ateş
- titreme
- baş ağrısı
- yorgunluk
Ateş de enfeksiyon belirtisi olabileceğinden, ateş, vücut ağrıları veya artan kanama veya pelvik ağrı fark ederseniz sağlık uzmanınızı aramalısınız.
Cerrahi kürtajın yan etkileri şunlardır:
- mide bulantısı
- kusma
- kramplar
- yorgunluk
- terlemek
Sıhhi ürünler
Birçok sağlık uzmanı, her iki kürtaj türünden sonra en az iki hafta boyunca tamponlardan veya adet kaplarından kaçınmanızı önerir. Hijyenik pedler kullanmalısın veya sağlık uzmanınız başka bir koruma şekli kullanmanın uygun olduğunu söyleyene kadar iç çamaşırı giymeyi bırakın.
Kürtaj Sonrası Kanama Nedir? Ne Zaman Olur? Adlı Yazımızı Beğendiyseniz Sağlık Bölümünden Daha Fazla Benzer İçeriğe Göz Atabilirsiniz..