Cilt BakımıGüzellikSağlık

Kimyasal Peeling Nedir ve Nasıl Çalışır ?

Kimyasal peeling nedir? Kimyasal peeling, akne, yara izi, kırışıklık ve güneş hasarı görünümünü azaltabilen bir cilt tedavisidir.

Farklı kimyasal soyma türleri vardır ve bu makale türleri ve nasıl çalıştıklarını araştırmaktadır. Aynı zamanda, benzer bileşenler içeren ve aynı zamanda etkili olabilecek reçetesiz satılan ürünleri de araştırır.

Kimyasal peeling nedir?

Kimyasal peeling nedir
Kimyasal peeling nedir

Kimyasal peeling, cildi pul pul dökmek için asit kullanmayı içeren kozmetik tedavilerdir.

Asit, tedavi alanı boyunca eşit miktarda hasarlı cilt hücresini ortadan kaldırır. Uygun şekilde yapıldığında cildin iyileşmesini sağlar.

Kimyasal peeling cildin iki tabakasını, epidermisi ve dermisi etkileyebilir. Epidermis, görünür dış tabakadır ve dermis hemen altına oturur. Bu daha derin katman, sinir uçlarını, ter bezlerini ve saç köklerini içerir.

Tüm kimyasal peelingler, epidermisten kontrollü miktarda cilt hücresini çıkarır. Daha güçlü bir soyma, dermisin küçük bir kısmını da çıkarabilir.

Dermatologlar, ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmak veya aşağıdakileri gidermek için kimyasal peeling kullanabilirler:

  • akne
  • genişlemiş gözenekler
  • yara izi
  • kırmızılık
  • Gül hastalığı
  • hiperpigmentasyon

Kimyasal peeling sırasında dermatolog, önce çene, burun ve yanaklar gibi cildin daha kalın bölgelerine ve ardından göz ve ağız çevresindeki daha ince bölgelere eksfoliyan asit uygular.

Kimyasal soyma işleminden sonra dermatolog, kalan eksfolyantları gidermek için soğuk tuzlu su kompresleri kullanabilir.

Tedaviden birkaç gün sonra yüze zayıf bir sirke solüsyonu veya kokusuz yumuşatıcı uygulamak gibi cildin iyileşmesine yardımcı olacak çeşitli yollar önerebilirler.

İşlem, şişmeye ve soyulmaya neden olabilir, bu dakabuğun derinliğine ve yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Yüzü kuru tutmak ve ilk 24 saat duş almamak veya yüz yıkama kullanmamak önemlidir. Ayrıca cilt iyileşene kadar makyaj yapmayın.

Kimyasal peeling nedir ve çeşitleri

Cildi ne kadar derinden pul pul döktüklerine bağlı olarak üç tür kimyasal peeling vardır:

  • yüzeysel kabuklar
  • orta derinlikte peeling
  • derin kabuklar

Doğru seçim, kişinin cildinin türüne ve rengine ve hangi sorunu çözmeyi umduğuna bağlıdır.

yüzeysel peeling

Dermatologlar, cilt sorunları yalnızca cildin üst tabakasını, epidermisi etkiliyorsa yüzeysel peeling yapılmasını önerir.

Yüzeysel peelingler daha derindeki katmanlara nüfuz etmedikleri için daha düşük yan etki riski taşırlar ve cilt daha çabuk iyileşme eğilimindedir.

Yüzeysel kabukların iyileşmesi 1-7 gün sürer . Bu süre zarfında güneş koruyucu kullanmak önemlidir.

Yüzeysel peeling en nazik tür olduğundan, bir kişinin istediği sonuçları görmesi için beş seansa kadar ihtiyacı olabilir. İnsanlar her 2-5 haftada bir yüzeysel peeling yaptırabilirler.

Orta derinlikte peeling

Dermatologlar orta derinlikte peelingler tavsiye edebilir:

  • ince kırışıklıklar
  • güneşten zarar görmüş cilt
  • küçük hiperpigmentasyon
  • küçük sivilce izleri

Orta derinlikteki peelinglerin iyileşmesi 7-14 gün sürer . Tedaviden 48 saat sonra kötüleşen ve su toplamasına neden olabilen şişliklere neden olurlar.

Dermatolog, bir kişinin cildinin iyileşmesine yardımcı olmak için kullanması gereken bir çözüm sunar. İyileşme döneminde güneşe maruz kalmamak da önemlidir.

Dermatolog ayrıca bir kişinin 10-14 gün boyunca aldığı bir antiviral ilaç da reçete edebilir. İnsanlar 5-7 gün sonra makyaj yapabilir, ancak cilt tamamen iyileşene kadar güneşe maruz kalmaktan kaçınmalıdır.

Derin peeling

Dermatologlar genellikle derin kimyasal peeling kullanmazlar. Daha derin katmanları etkileyen sorunlar için lazer tedavisi genellikle daha iyi sonuçlar sağlar.

Bununla birlikte, bir kişi aşağıdakilere sahipse, bir dermatolog derin bir peeling önerebilir:

  • orta ila şiddetli güneş hasarı
  • orta ila şiddetli kırışıklıklar
  • orta ila şiddetli hiperpigmentasyon

Güçlü olmaları nedeniyle derin kabukların iyileşmesi 14-21 gün sürer . Bir kişinin şunları yapması gerekir:

  • Evde iyileş.
  • 10-14 gün boyunca antiviral ilaç alın.
  • Cildi günde dört ila altı kez özel bir solüsyonla yıkayın.
  • 14 gün boyunca bir merhem sürün, ardından kalın bir nemlendirici kullanın.
  • En az 14 gün makyaj yapmaktan kaçının.
  • 3-6 ay boyunca güneşe maruz kalmaktan kaçının.

asit türleri

Kimyasal peelingler farklı asit türleri içerebilir.

  • Alfa-hidroksi asitler: Bazı örnekler arasında glikolik asit, laktik asit ve sitrik asit bulunur. Evde peeling tedavileri genellikle bu asitleri içerir.
  • Beta-hidroksi asitler: Salisilik asit buna bir örnektir ve özellikle akneye meyilli ciltler ve genişlemiş gözenekler için faydalıdır.
  • Trikloroasetik asit: Dermatologlar bunu tipik olarak orta veya derin kimyasal peelinglerde kullanırlar.
  • Fenol: Bu güçlü kimyasal madde derin peelinglerde faydalıdır.

Kabuklardaki bazı kimyasallar, cildin beyaz bir kaplama geliştirmesine neden olur ve bu, dermatologun “donma” olarak adlandırabileceği bir durumdur.

Buzlanma, bir kabuğun son aşamasını işaret eder. Varlığı ve kapsamı, doktorun kabuğun yeterince etkili olup olmadığını anlamasına yardımcı olur.

  • kırmızı deri üzerinde beyaz kaplama lekeleri
  • altında kızarıklık olan genel beyaz bir kaplama
  • neredeyse hiç kızarıklık olmayan tam beyaz kaplama

Kimyasal Peeling Nedir ve Yan etkiler

Kimyasal peelingin yan etkileri hafif olabilir. Bununla birlikte, bazı insanlar aşağıdakiler gibi kalıcı olumsuz etkiler geliştirir :

  • aylarca süren kızarıklık
  • geçici koyu cilt lekeleri
  • kalıcı olarak aydınlatılmış cilt lekeleri
  • yara izi

Bunlardan kaçınmanın en iyi yolu, deneyimli bir dermatologu ziyaret etmek ve bakım sonrası talimatlarını dikkatlice takip etmektir.

Kimyasal Peeling Nedir ve Ten rengine göre riskler

Birçok dermatolog, önerilecek bir soyma türüne karar verirken Fitzpatrick ölçeğini kullanır. Bu ölçek, cildi altı türe göre sınıflandırır:

  1. her zaman yanan ve asla bronzlaşmayan beyaz ten
  2. genellikle yanan ve kolayca bronzlaşmayan beyaz ten
  3. hafif yanabilen ve bronzlaşabilen daha koyu beyaz ten
  4. nadiren yanan ve kolayca bronzlaşan orta derecede kahverengi cilt
  5. çok nadiren yanan ve çok kolay bronzlaşan koyu kahverengi cilt
  6. yanmayan ve çok kolay bronzlaşan siyah ten

Cilt tipi 1, 2 veya 3 olan kişilerde daha düşük risk vardır.Cilt rengini değiştiren veya yara izine neden olan kimyasal bir soyma. Bu, herhangi bir soyma türünün güvenli olabileceği anlamına gelir.

4, 5 veya 6 cilt tipine sahip kişilerde ciddi cilt rengi değişikliğine veya yara izine neden olan soyulma riski daha yüksektir . Bu nedenle kimyasal peeling ve cilt rengi konusunda deneyimli bir dermatoloğa başvurmak çok önemlidir.

Genel olarak yüzeysel peeling kahverengi veya siyah tenli insanlar için güvenlidir. Bununla birlikte, daha derin peelingler ile risk artar.

Bir dermatolog, çok fazla deneyime sahip olmalı ve kahverengi veya siyah tenli birine orta derinlikte bir peeling uygularken çok dikkatli olmalıdır. Yüksek cilt rengi değişikliği ve yara izi riski nedeniyle derin peeling önermemeli veya uygulamamalıdırlar.

Kimyasal Peeling Nedir ve evde tedaviler

Birçok ticari ürün, kimyasal peelinglerde kullanılan ajanların aynısını içerir. Bununla birlikte, daha düşük konsantrasyonlarda asit içerirler ve bu nedenle cildi zaman içinde kademeli olarak pul pul dökerler.

Aşağıdaki ürünler ile cildi profesyonel bir peelinge benzer şekilde eksfoliye edebilir, ancak daha az dramatik sonuçlarla:

  • Glikolik asit: Bu, yüzey seviyesinde pigmentasyonu, hafif yaşlanma belirtilerini, ince çizgileri ve güneş hasarını tedavi edebilir.
  • Laktik asit: Bu aynı zamanda küçük güneş hasarı, ince çizgiler ve hiperpigmentasyon için de yararlıdır. Glikolik aside benzer şekilde etkilidir.
  • Mandelik asit: Bu asit, yüzeysel kızarıklık ve düzensiz cilt tonunun tedavisinde etkilidir.
  • Salisilik asit: Bu, yağlı veya akneye meyilli ciltlerde yardımcı olabilir.

Çevrimiçi satın almak için çeşitli kimyasal peeling ve peeling ürünleri mevcuttur.

Kimyasal Peeling Nedir ve Profesyonel Yaklaşımlar

Kimyasal peeling konusunda deneyimli bir dermatolog seçmek önemlidir. Bu, cildi kimyasal peelingin yan etkilerine daha yatkın olabilen beyaz olmayan insanlar için özellikle önemlidir .

Dermatolog, bir kişinin cildi için hangi tür peelingin en iyi olabileceğini ve daha sonra hangi ürünlerin iyileşmeyi destekleyeceğini açıklayacaktır.

Daha şiddetli cilt rahatsızlıkları olan kişiler, ticari ürünlerden daha yüksek konsantrasyonlarda asit içeren profesyonel tedavilerden daha iyi sonuçlar alabilirler.

Ancak, maliyet dikkate alınabilir. Yüzeysel bir soyma en az 125 dolara mal olabilirken, orta derinlikte bir soyma daha pahalıdır. Amerikan Plastik Cerrahlar Derneği’ne göre, kimyasal peelingin ortalama maliyeti 644 dolar . Kimyasal peeling kozmetik tedaviler olduğu için sigorta şirketleri maliyeti karşılamamaktadır .

Evde kullanılan ürünler daha ucuzdur, ancak daha zayıf kimyasal çözeltiler içerirler. Bunlar, küçük güneş hasarı gibi daha hafif cilt sorunları olan kişiler için daha uygun olabilir.

Ürünler iyileşme için herhangi bir kesinti gerektirmese de, güneşe maruz kalmaktan kaçınmak yine de önemlidir.

Güçlü asitler, profesyoneller tarafından kullanılsa bile ciddi yan etkilere neden olabilir. Bir kişi asla evde profesyonel güçte kimyasal soyma maddeleri kullanmamalıdır.

Ticari ürünlerdeki daha az güçlü bileşenler bile yanıklara neden olabilir. Bunları dikkatli kullanın ve talimatları dikkatlice izleyin.

Kimyasal Peeling Nedir Özet

Kimyasal peeling, cilde daha genç veya kusursuz bir görünüm kazandırarak cilt hasarını azaltabilir. Bir dermatolog, kişinin endişelerine ve cilt tipine bağlı olarak en uygun kimyasal peelingi önerecektir.

Yüzeysel peeling tüm cilt tipleri için en güvenli olanıdır. Bununla birlikte, herhangi bir tür kimyasal peeling, iyileşme için biraz kesinti gerektirir ve kızarıklık, ciltte soyulma ve güneş ışığına duyarlılık gibi yan etkilere neden olabilir.

Ticari ürünler, kimyasal peelinglerdeki ajanların daha zayıf versiyonlarını içerir. Profesyonel peelinglerden çok daha ucuzdurlar, ancak sonuç vermeleri daha uzun sürer.

Daha Fazla Göz Atın Güzellik

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu