Kayropraktik Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kayropraktik kelimesi, Yunanca cheir (“el” anlamına gelir) ve praktikos (“yapılmış” anlamına gelir) – yani elle yapılır – kelimelerinden gelir. Kiropraktörler birincil irtibat pratisyenleridir (bu, hastaları bir pratisyen hekimden sevk almadan görebilecekleri anlamına gelir). Kemikler, kaslar ve eklemlerle ilgili sağlık durumlarını (kas-iskelet sistemi sorunları) incelemek ve tedavi etmek için ellerini kullanarak omurgayı tedavi etmeye odaklanırlar.
Kiropraktörler, kemikler, kaslar ve eklemlerle ilgili sağlık koşullarını tedavi etmek ve iyileştirmek için egzersizler önermek ve ayrıca beslenme, diyet ve yaşam tarzı önerileri sağlamak üzere eğitilmiştir.
Uygulamalı klinik muayene ve röntgen veya MRI gibi tanısal görüntüleme dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi problemlerini teşhis etmek için çok çeşitli yöntemler kullanırlar. Bu ve diğer tanı yöntemleri, kayropraktik tedavinin ne zaman uygun olduğunu belirlemek için kullanılır.
Kayropraktik bakımı uygun değilse veya sağlık durumunuzun diğer sağlık uzmanlarıyla birlikte yönetilmesi gerekiyorsa, kayropraktik uzmanınız sizi uygun sağlık hizmeti sağlayıcısına yönlendirecektir.
Bel ağrısı gibi birçok durumda, kayropraktik bakım, bir kişinin birincil tedavi yöntemi olabilir. Bazı tıbbi durumlar için kayropraktik hizmetleri, durumla ilişkili kas-iskelet sistemini rahatlatarak tıbbi tedaviyi tamamlayabilir veya destekleyebilir.
Kayropraktik bakım ne zaman düşünülmeli?
Ağrılı eklem ve sırt sorunları, iş, kazalar, spor yaralanmaları, ev işleri ve hatta günlük yaşamın stresinden kaynaklanabilir.
Kayropraktik bakım, ağrıyan eklemler veya gün boyunca geçme yeteneğinizi etkileyen veya en sevdiğiniz aktiviteleri yapmanızı engelleyen kas ağrısı yaşıyorsanız yardımcı olabilir. Ağrılı semptomlarınız olmasa bile sağlıklı omurga ve eklem fonksiyonunun korunmasına yardımcı olabilir.
İnsanlar genellikle aşağıdaki konularda yardım almak için bir kayropraktik merkezine gider:
- sırt ağrısı
- boyun ağrısı
- baş ağrısı
- kamçı
- günlük aktivitelerden kaynaklanan zorlanmalar ve burkulmalar
- aşırı kullanım yaralanmaları
- iş ve sporla ilgili yaralanmalar
- artrit
- sırt, omuz, boyun veya uzuvlarda kısıtlı hareket
Kayropraktik muayene
Kayropraktik muayenesine katıldığınızda, kayropraktik uzmanınız:
- kapsamlı bir tıbbi öykü yürütmek
- yaşamsal belirtilerinize bakın – yani vücut ısınız, nabzınız, solunum hızınız (solunum hızı) ve kan basıncınız
- omurga eğrileri veya diğer görünür sağlık göstergeleri için görsel olarak inceleyin
- omurganızı ve onu destekleyen kasları ve diğer yumuşak dokuları palpe etmek (hissetmek) için ellerini kullanın
- ortopedik muayeneler yapın – bunlar omurga, kemikler, eklemler, kaslar ve bağlar ve tendonlar dahil yumuşak dokularla ilgili sağlık durumlarını tespit etmek için tasarlanmış muayenelerdir. Diğer şeylerin yanı sıra ortopedik muayene, eklemi hareket ettirmeyi ve hareket aralığını ölçmeyi içerir.
- nörolojik muayeneler yapın – bunlar motor, duyu ve kraniyal sinirlerinizin işlevini değerlendirmek için tasarlanmış muayenelerdir (reflekslerinizi test etmek ve uyuşukluk için test yapmak gibi).
Gerektiğinde, masörünüz sizi MRI veya röntgen gibi diğer tanı testleri için doğrudan yönlendirebilir.
Kayropraktörünüz muayenelerine dayanarak size ayırıcı tanı (birincil şikayetinizin tüm olası nedenlerini göz önünde bulundurarak) ve çalışan bir tanı (birincil şikayetinizin en olası nedeni) verecektir. Bu tanıyı, doğal geçmişi (çözülmesini beklediğiniz zaman), size sunulan tedavi seçenekleri ve bu tedavilerle ilişkili yararlar veya riskler dahil olmak üzere açıklayacaklardır.

Kayropraktik tedaviler
Yaygın kayropraktik tedaviler, aşağıdakiler gibi bir dizi farklı tekniği içerir:
- Omurganın bir eklemine kontrollü kuvvet uygulamak için ellerin kullanılması – bazen ayarlama olarak adlandırılan omurga manipülasyonu
- mobilizasyon – hareket aralığını artırmak için eklemin yumuşak hareketi
- egzersizler
- güvence
- ısı veya buz uygulaması
- germe
- yumuşak doku teknikleri – masaj gibi
- aktivite değişikliği – rahatsızlığı hafifletmek ve iyileşmeyi sağlamak için günlük aktivitelerinizde nasıl değişiklik yapacağınızı önermek
- yaşam tarzı tavsiyesi – sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite tavsiyesi gibi
- fizyolojik terapötikler – ultrason, lazer veya TENS kullanımı gibi
- ortez – ayakları desteklemeye ve duruş ve hizalamayı iyileştirmeye yardımcı olan ayakkabı ekleri
- açılır masa tekniği – bir eklemi kontrollü bir şekilde harekete geçirmeye yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmış bir masanın kullanılması
- ayaklar, ayak bilekleri, omuzlar, bilekler, dirsekler dahil olmak üzere diğer eklemlerin tedavisi.
Kayropraktörünüz, bunları sizinle ortak bir karar verme sürecinin parçası olarak tartışacaktır.
Omurga manipülasyonu
Kiropraktörler tarafından gerçekleştirilen en yaygın ve iyi bilinen terapötik prosedürlerden biri, spinal manipülasyondur (bu teknik aynı zamanda osteopatlar ve fizyoterapistler tarafından da kullanılmasına rağmen, bazen ‘kayropraktik uyum’ olarak adlandırılır). Omurga manipülasyonunun amacı, bir doku yaralanması sonucu hareketlerinde kısıtlanan eklemlere manuel olarak kontrollü bir kuvvet uygulayarak eklem hareketliliğini eski haline getirmektir.
Doku yaralanması, ağır bir cismin uygun olmayan şekilde kaldırılması gibi tek bir travmatik olaydan veya uzun bir süre boyunca omurga duruşu kötü olan garip bir pozisyonda oturmak gibi tekrarlayan streslerden kaynaklanabilir. Her iki durumda da, yaralanan dokular, iltihaplanma, ağrı ve azalmış fonksiyona neden olabilecek fiziksel ve kimyasal değişikliklere uğrar.
Etkilenen eklem ve dokuların manipülasyonu veya ayarlanması hareketliliği geri kazandırır, böylece ağrı ve kas gerginliğini hafifleterek dokuların iyileşmesini sağlar.
Omurga manipülasyonu, eğitimli, kayıtlı bir uygulayıcı tarafından yapıldığında çok güvenlidir, ancak bazı insanlar tedaviden sonra hafif ağrı veya rahatsızlık yaşayabilir. Bu genellikle 12 ila 48 saat içinde çözülür. Kiropraktörünüz, bilgilendirilmiş rıza adı verilen bir sürece herhangi bir müdahaleden önce bunu sizinle tartışacaktır.
Kayropraktik Nedir? Adlı Yazımızı Beğendiyseniz Sağlık Bölümünden Daha Fazla Benzer İçeriğe Göz Atabilirsiniz..