Azospermi Nedir ve Bununla Nasıl Başa Çıkılır?

Genel olarak konuşursak, korunmasız cinsel ilişki ile gebe kalmaya çalışan çiftler yaklaşık bir yıl sonra kısır olarak kabul edilir. Kısırlık dünyasındaki görünmez çizgiyi aşmak bunaltıcı ve korkutucu olabilir. Baktığınız her yerde hamilelik duyuruları yayınlanmış gibi hissetmenin yanı sıra, genel sağlığınız hakkında endişelenebilir ve daha sonra ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz.Azospermi nedir yazımız size bu konuda yardımcı olacaktır.
Sperm sayısı yoktur
İşte vücudun nasıl çalıştığına dair kısa bir ders: Sperm testislerde yapılır. Üreme yolunda ilerler ve seminal kanallarda bulunan sıvı ile karışır. Birlikte, sperm ve bu sıvı meni yapar – penisten çıkan kalın, beyaz ejakülat.
Azospermide sperm denklemden çıkarılır. Boşalmış olabilirsin ama içinde sperm yok. “Düşük sperm sayısı” terimine aşina olabilirsiniz – ancak diğer yandan azospermiye “sperm sayısı yok” denir.
Üç tip azospermi vardır:
- Pretestiküler azospermi (obstrüktif olmayan), sperm oluşturmaktan sorumlu hormonların üretiminin bozulmasından kaynaklanır.
- Testiküler azospermi (obstrüktif olmayan), testislerin işlevindeki veya yapısındaki herhangi bir anormallikten kaynaklanır.
- Testis sonrası azospermi (obstrüktif), üreme sisteminde bir tür tıkanıklık nedeniyle boşalma ile ilgili problemlerden kaynaklanır.
Farklı azospermi türlerine ne sebep olur?
Her azospermi tipinin kendi olası nedenleri veya ilişkili durumları vardır. Genel olarak, Y kromozomunu etkileyen genetik koşullar, sperm sayısının hiç olmadığı veya düşük olduğu vakaların yüzde 10 ila 15’ine neden olabilir .
Testis öncesi azospermi
Bu obstrüktif olmayan tip, bazı genetik bozukluklardan kaynaklanabilir. Örneğin, Kallmann sendromu vücudun gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) üretme yeteneğini etkiler ve karşılığında sperm üretimini etkileyebilir.
Beyinle ilgili sorunlar, özellikle hipotalamus veya hipofiz bezine verilen hasar da bu tür azospermiye neden olabilir. Bazı ilaçları almak veya kanser için radyasyon tedavisi almak da katkıda bulunabilir.
testiküler azospermi
Bu engelleyici olmayan tip aşağıdakilerden dolayı olabilir:
- testislerin yokluğu (anorşi)
- düşmeyen testisler ( kriptorşidizm )
- sperm üretmeyen testisler (sadece sertoli hücre sendromu)
- olgun sperm üretmeyen testisler (spermatojenik tutuklama)
Klinefelter sendromu başka bir olasılıktır ve bir kişi XY yerine XXY kromozomlarıyla doğduğunda ortaya çıkabilir.
Diğer nedenler şunlardır:
- sahip kabakulak geç ergenlik çağında
- tümörler
- radyasyon
- şeker hastalığı
- önceki ameliyat
- bazı ilaçlara reaksiyonlar
- varikosel (testislerden gelen damarların genişlemesi/geniş olması)
Testis sonrası azospermi
Bu obstrüktif tip, azospermi vakalarının yaklaşık yüzde 40’ında mevcuttur . Spermi hareket ettiren ve depolayan epididim veya vas deferens tüplerinde olduğu gibi bir yerdeki eksik bağlantı nedeniyle tıkanıklık olabilir.
Konjenital durumlar da obstrüksiyona neden olabilir. Örneğin, vas deferens’in (CBAVD) konjenital bilateral yokluğu , testislerden sperm taşıyan vas deferens kanallarının eksik olabileceği genetik bir durumdur . Kistik fibroz için genlere sahip olmak veya taşımakla ilişkilidir.
Obstrüktif azosperminin diğer nedenleri arasında önceki veya mevcut enfeksiyon, kistler, yaralanma veya vazektomi gibi şeyler bulunur.
Azosperminin belirtileri nelerdir?
Çabalarınız başarısız olana kadar herhangi bir semptomunuz olmayabilir veya azosperminiz olduğunu bile bilmeyebilirsiniz. Karşılaştığınız diğer herhangi bir belirti veya semptom, hormonal dengesizlikler veya genetik kromozomal koşullar gibi altta yatan nedenlerle daha fazla ilişkili olabilir.
Aksi takdirde, olası semptomlar şunları içerebilir:
- düşük cinsel dürtü
- erektil disfonksiyon
- testislerin etrafında yumru, şişme veya rahatsızlık
- yüz veya vücutta azalmış saç
Azospermi nasıl teşhis edilir?
Azospermi teşhisi konabilmenin en temel yolu semen analizidir . Doktorunuz sizden bir bardağa boşalmanızı ve numuneyi test için laboratuara göndermenizi isteyecektir. Ejakülatta canlı sperm görülmüyorsa, azosperminiz olabilir.
Fizik muayene ile birlikte doktorunuz tıbbi geçmişinizle ilgilenecektir. Şunlar hakkında sorular sorabilirler:
- doğurganlık geçmişiniz (çocuk sahibi olup olmamanız)
- aile geçmişiniz (kistik fibroz veya doğurganlık sorunları gibi)
- çocukken geçirdiğiniz hastalıklar
- pelvik bölge veya üreme sistemi için geçirdiğiniz farklı ameliyatlar veya prosedürler
- idrar yolu enfeksiyonları (İYE) veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) gibi enfeksiyon öyküsü
- radyasyon veya kemoterapi gibi şeylere önceden veya şu anda maruz kalma
- önceki veya mevcut ilaç kullanımı
- uyuşturucu veya alkolün olası kötüye kullanımı
- ateş içeren son hastalık
- son zamanlarda yüksek ısıya maruz kalma
Diğer tanılama araçları şunları içerebilir:
- hormon seviyelerini veya genetik koşulları değerlendirmek için kan testleri
- skrotumu ve üreme sisteminin diğer kısımlarını görselleştirmek için ultrason
- hipotalamus veya hipofiz bezi ile ilgili sorunları aramak için beyin görüntüleme
- sperm üretimini daha yakından incelemek için biyopsiler

Azospermi nedir ve tıbbi tedaviler nelerdir?
Obstrüktif azospermi, spermin akmasına izin vermeyen tüpleri veya kanalları yeniden bağlayarak veya yeniden yapılandırarak tedavi edilebilir. Bu, ameliyat veya diğer prosedürler anlamına gelebilir. Hormonal tedaviler ve ilaçlar, altta yatan neden düşük hormon üretimi ise de yardımcı olabilir.
Obstrüktif olmayan azospermi tıbbi tedaviye yanıt verebilir veya vermeyebilir. Ancak bazı iyi haberler var: Tüp bebek veya intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu yoluyla biyolojik bir çocukla hamilelik elde edebilirsiniz .
Nasıl? Doktorunuz küçük bir iğne kullanarak testislerden sperm alabilir. Bu geri alma biyopsi sırasında da yapılabilir. Bu prosedür, testislerinizde sadece birkaç sperminiz olsa bile işe yarayabilir.
Bu yolu seçerseniz, temel nedeni ve biyolojik çocukları nasıl etkileyebileceğini anlamak için genetik danışmanlık almanız önemlidir.
Azospermi nedir ve Yardımcı olabilecek doğal ilaçlar var mı?
Sperm üretimine yardımcı olacak ev yöntemleri azospermide işe yarayabilir veya çalışmayabilir. Düşük sperm sayısı bazı bitkilere ve diyet değişikliklerine iyi yanıt verebilirken, bir tıkanıklık veya genetik durum nedeniyle bulunmayan sperm aynı şekilde yanıt vermeyebilir (eğer hiç değilse).
Bu, dengeli bir diyet yiyerek, bol bol dinlenerek, yeterince sıvı içerek ve stresi kontrol altında tutarak kendinize bakmanın yardımcı olamayacağı anlamına gelmez. Genel esenliğinize özen göstermenin yanı sıra, sizin durumunuzda hangi doğal çözümlerin yardımcı olabileceğini belirlemek için doktorunuzla yakın bir şekilde çalışmayı düşünün.
Denenecek şeyler:
- Sperm üretimini teşvik etmek için tam, besleyici yoğun gıdalarla dolu bir diyet yapın
- Düzenli egzersiz. Bunu yapmak testosteron seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir
- Stres seviyenizi düşürmek için yoga veya meditasyon yapmayı deneyin.
- Erkek doğurganlığını artırabilecek şifalı otlar ve takviyeler hakkında doktorunuza danışın.
Azospermi nedir ve nasıl önlenebilir
Yaralanma veya bazı ilaçların neden olduğu azospermi vakalarında sperm üretimini korumanın bazı yolları vardır.
Deneyin:
- Sert temas sporları gibi testislerinize ve üreme sisteminize zarar verebilecek aktivitelerden uzak durun.
- Radyasyona maruz kalmanızı sınırlayın.
- Sperm üretimini etkileyebilecek ilaçların yararları ve riskleri hakkında doktorunuzla konuşun.
- Sauna veya buhar banyosu gibi testislerinizi yüksek sıcaklıklara maruz bırakabilecek aktivitelerden kaçının.
Azospermi teşhisi konmak veya “sperm sayımı yok” sözlerini duymak korkutucu olabilir. Derin bir nefes alın – bu duruma sahip olmanız biyolojik çocuk sahibi olamayacağınız anlamına gelmez.
Öncelikle soruna neyin neden olduğunu anlamak önemlidir. Nedeni tartıştıktan ve ele aldıktan sonra, doktorunuz tıkanıklığı düzelten farklı tedavi seçeneklerine sahip olabilir. Aksi takdirde, tüp bebek gibi prosedürler eşinizle hamile kalmanıza yardımcı olabilir.
Azospermi Nedir? Adlı Yazımızı Beğendiyseniz Sağlık Bölümünden Daha Fazla Benzer İçeriğe Göz Atabilirsiniz..